De ce Radio Şanţ?

Sunt sigur că foarte multă lume nu ştie ce este, sau mai precis ce a fost radio şanţul cu toate că el a existat până prin deceniul 7 al sec. XX şi poate mai există pe undeva şi acum aproape în aceeaşi formă. Sunt unii care consideră această sintagmă ca un fel de glumă dar nu este aşa. Deci, vă rog să bată tobele! Urmează explicaţia…

Ce este radio şanţul? Radio şanţul este, dacă e să ne exprimăm literar, corespondentul moldovenesc al Poienii lui Iocan din Moromeţii. Deci un loc unde se adună bărbaţii seara şi schimbă informaţii despre orice. Şi după cum se ştie că la noi mai toate s-au născut la ţară, şi radio şanţul tot la ţară s-a născut. Chiar şi numele şi l-a căpătat tot acolo. Bărbaţii se adunau seara pe marginea şanţului şoselei care trecea prin sat şi îşi împărtăşeau informaţiile pe care le auziseră peste zi din varii surse. Prin anii ’50 acolo aflai dacă a murit Stalin, ce mai spune „Curchil” al Angliei, dacă mai vin americanii, cine se mai însoară prin sat, cine s-a mai bătut la cârciuma unde-şi beau duminica secărica şi romul superior şi multele alte din acelaşi format. Femeile nu aveau voie să stea şi ele pe marginea şanţului dar stăteau pe la porţi sau pe după gard trăgând cu urechea. În felul acesta tot satul era informat de întâmplările de peste zi şi ce s-a mai întâmplat în lume (de la cei care erau abonaţi la vreo gazetă).

Deci quod erat demonstrandum!

Acum în era internetului nu mai e nevoie de şanţ, poate acesta să joace rolul şanţului. Aşa că eu propun să ne aşezăm pe marginea internetului şi să facem acelaşi lucru pe care-l făceau înaintaşii noştri adică să ne informăm reciproc la Radio Şanţ (americanizat = Radio Shantz).

Cu stimă

emil tito