„Almanahele” lui Marean Vanghelie la Vaslui

Vă amintiţi probabil că mai demult primarul sectorului 5 Marean Vanghelie recomanda parlamentarilor să se culturalizeze şi ei citind „almanahe”? Marean ştia el ce ştia de la cei bătrâni care în „almanahe” găseau de toate, de la poezii de G. Coşbuc sau Carmen Sylva la folosirea pelinului în combaterea puricilor. „Almanahele” nu mai sunt acum la modă dar chiar dacă ar mai fi apărut nu ar fi avut nici o şansă în faţa noului val de „almanahe” sub formă de reviste „mai altfel” cu care ne ameninţă că vor apărea trimestrial vechiul nostru amic nea Mitică V. Marin, îl ştiţi dvs. kulturnikul acela care pretinde  să i se spună dom’ prof. doctor (sic!).

A apărut în martie primul număr din revista despre care individul cu pricina cotcodăceşte demult că vrea s-o scoată şi vă spun că în materie de conţinut alambicat face marţ! „almanahele” lui Marean. Mă aşteptam ca la impotenţa culturală a unuia precum nea Mitică V. Marin să se amestece aşa cum am mai spus haine cu Heine şi ghete cu Goethe dar rezultatele au întrecut orice aşteptări. A încercat şi a reuşit ca să alăture de exemplu un studiu al eminentului eminescolog Theodor Codreanu cu reabilitarea pieţei agroalimentare din Murgeni ceea ce trebuie să mă credeţi nu stă la îndemâna nici unei publicaţii, a reuşit ca alături de poezie scrisă de poeţi precum Emilian Marcu, Cassian Maria Spiridon, Calistrat Costin să pună un articol despre calitatea aerului din încăperi sau un altul pe multe pagini despre apele minerale pe care ni se recomandă un nene oarecare să le bem (!?!). S-a gândit nea Mărin de Vaslui că oricine citeşte „Literatura, componentă a genezei umane” de  Alexandru Ionescu nu se poate să nu fie interesat şi de faptul că la Mironeasa a fost făcută aducţiunea de apă. Şi unde mai pui că potrivit reclamei DeVeMariniste revista aceasta este „internaţionalizată” aşa că trebuie să vă daţi şi dvs. seama că nea Mitică cu mintea sa de brici călit la Podul Turcului a intuit primul ce al naibii îi crapă buza celui aflat în Australia, Canada sau Alaska să afle cum se mai luptă (şi dă-i şi luptă!) cu problemele edilitare primarii de pe la Prisecani, Deleni sau Coarnele Caprei.

Deci cam asta este revista fraţilor numită pompos Meridian cultural românesc un mix, un ghiveci călugăresc, o tâmpenie la pătrat din punct de vedere structural în care nu-mi închipui ce caută nume sonore ale culturii româneşti care se complac în băltirea asta impusă de „almanahele” recomandate de Marean Vanghelie. Dar cred că personalităţile acestea mult prea idealiste au fost induse în eroare de peroraţia insidioasă a lu’ dom’ doctor şi nu au ştiut că vor ajunge într-un asemenea amestec de neimaginat.

Prostul gust se vede încă de la copertă pe care asemenea revistelor proletcultiste ale anilor 50 apar simboluri comune cum ar fi Coloana infinitului a cărei semnificaţie se demonetizează pe zi ce trece din cauza celor care apelează la ea unde şi unde nu trebuie. Şi fiindcă o singură coloană nu putea susţine „greutatea” unei asemenea reviste larg „internaţionalizate” a mai fost pusă şi Coloana dorului de Ţară. Prostul gust se amplifică atunci  când se aduce la cunoştinţă numele revistei care cică se vrea „meridianul culturii româneşti” şi vedem că după numele revistei apare ca la proşti traducerea titlului: ROMANIAN CULTURAL MERIDIAN, CULTUREL ROUMAIN MERIDIAN, РУМЫНИИ КУЛЬТУРЫ Меридиан, RUMӒNISCHEN KULTUR MERIDIAN. Mai apare pe copertă un glob pământesc foarte costeliv ce arde la o flacără destul de controversată deoarece unii spun că provine de la o bombă americană cu fosfor lansată asupra ISIL, alţii, ca şi nea Mitică V. Marin (al naibii dom’ Mitică!) că ar fi flacăra culturii aprinsă de el (vorbă să fie!).

Deci, lume, lume, nu mai căutaţi „almanahe” aiurea fiindcă pe viitor producţia este asigurată de nea Mitică V. Marin de Vaslui & Giurgioana! Veniţi de luaţi lumină de la acest ghiveci tipărit din care puteţi afla la pachet şi despre Critica raţiunii pure alături de istoria bisericii parohiale din Cucuieţii din Vale şi de mersul victorios al vaccinării găinilor la Pocreaca. Ştim acum că Marean este niţel priponit de DNA dar sperăm că dom’ prof. dr. Mitică V. Marin să-i trimită şi lui un exemplar pentru documentare că poate-i face reclamă printre cei de alde el.

Şi acum un îndemn cultural pe măsura evenimentului: Cu Marean Vanghelie, „almanahele” ce vor apărea şi cu nea Mitică V. Marin ot Giurgioana înainte spre „internaţionalizare”! Măcar să vadă şi străinii că nu ne pricepem nici să facem o revistă ca lumea.

Emil Titoianu