Barbă cioc, barbă deloc!

Pamflet 031

Când eram elev prin anii ’50 ai secolului trecut pe pereţii clasei erau expuse portretele „părinţilor” proletariatului, Karl Marx, Friederich Engels, Vladimir Ilici Lenin şi Iosif Visarionovici Stalin. Ca să reţinem ordinea în care erau pe perete şi timpul în care au trăit foloseam un exerciţiu de mnemotehnică având ca obiect central bărbile adică: barbă albă, bargă neagră, barbă cioc, barbă deloc şi oricând puteam spune ordinea: Karl Marx (barba albă), Friederich Engels (barba neagră), Vladimir Ilici Lenin (barbă cioc) şi Iosif Visarionovici Stalin (barbă deloc). Probabil că vă întrebaţi, pe bună dreptate, dacă are asta vreo legătură cu situaţia politică actuală din ţara noastră? Are, o să vedeţi că are.

Săptămâna aceasta la conducerea guvernului în prima zi a sosirii premierului din Turcia am avut doar pentru acea zi doi premieri, titularul şi interimarul. Cum puteau să fie identificaţi dintr-o privire de cei care nu-i cunoşteau nici din poze? Prevăzător cum îi este firea, Victor Ponta încă din Turcia şi-a lăsat barbă cioc, accesoriu facial cu care s-a prezentat la guvern aşa că nici cel mai tâmpit cetăţean nu-l putea confunda cu Gabriel Oprea deoarece  se cunoştea în mod public, că premierul titular are barbă cioc (Victor Ponta) iar premierul interimar, barbă deloc (Gabriel Oprea). Simplu, eficace şi fără dureri de cap nu-i aşa?

Privindu-se unul pe altul şi studiindu-şi bărbile cei doi au avut deodată o idee. Ce-ar fi să le pună „bărbi” şi altora. Ştim din şcoală cum se pun „bărbile” acestea, spui vorbe fără acoperire pentru „ungerea” ochilor credulilor sau faci promisiuni deşarte pe principiul binecunoscut în politică „deşteptul promite şi prostul trage nădejde”.

Să le pună „bărbi” la cei mari că se vor tripla salariile tuturor demnitarilor începând cu cei doi preşedinţi ai României, unul ales şi altul cules, cel ales pe facebook poartă numele de Iohannis iar cel cules de prin bălăriile politicii postdecembriste numit în acte Mihalache. Unul s-a pomenit cu o barbă deasă (Ioahannis) şi celălalt cu barba rasă (Mihalache). Cel din urmă fiindcă nu s-a lipit barba de el a spus că nu este de acord cu triplarea salariului şi cu asta basta, a scăpat, dar feisbucistul fiind mai simpluţ din fire şi mult mai econom în gândire, încântat de barba deasă ce i s-a pus, a mulţumit guvernului de triplare şi pe loc şi-a pus punga la muiat pentru luna următoare. Soţia sa, care deşi încă nu s-a înfiinţat Cabinetul 2 poartă deja numele de „prima doamnă” a ţopăit o jumătate de oră de bucurie că-i sărea fustiţa, de i se vedea şi… scuzaţi tocmai acum primesc pe surse informaţia că nu s-a văzut nimic fiindcă din motive de siguranţă naţională toate detaliile erau sub acoperire.

Doar bufonul politicii româneşti numit Băsescu, de distra de minune hăhăind pe margine, sărea în sus, bătea din palme, se lăsa pe vine, arăta cu degetul spre Iohanis şi se strica de râs cum a căzut de fazan, sau de papagal cum de altfel s-a exprimat în faţa presei. Alde Ponta îi pusese dinadins o „barbă” blândului Joiannis iar el o preluase cu mare bucurie, o mângâiase, o pomădase, o pieptănase, poate o pusese şi pe bigudiuri pentru a-i tripla estetica precum salariul despre care era vorba în „barba” cu pricina. Şi s-a făcut de râs! Aşa se întâmplă când te repezi ca ăla-n tobă şi după cum se ştie de acum, nu este prima dată când mister Joiannis o face curat, nemţeşte, cu o măiestrie de neegalat.

 _vikingul_barba cioc

De fapt ca să facem cumva lumină în situaţia acesta care cam are iz de scandal politic vom dezvălui toată tărăşenia. Premierul Barbă deloc (Oprea) în ultima zi la Palatul Victoria a dat o Ordonanţă de urgenţă prin care, chipurile, de luna următoare se triplau salariile marilor demnitari, precum ar fi preşedinte, premier, miniştri, etc. Am văzut cum a fost primită vestea de către cei doi preşedinţi ai ţării noastre cel cu barba deasă şi cel cu barba rasă dar nu s-a spus nimic de cum a fost primită această veste de popor şi mai ales de către funcţionarii publici a căror salarii au cam ajuns  de râsul curcilor. Desigur nu este greu pentru dumneavoastră să vă închipuiţi cum au primit aceştia vestea văzând că sunt iar discriminaţi.

Dar premierul Barbă cioc (Ponta) a doua zi, când şi-a reluat pe deplin funcţia, după ce a râs drăceşte vreo jumătate de oră în barbă a spus clar şi răspicat că el nu este de acord cu triplarea salariilor demnitarilor, a hotărât retragerea ordonanţei de urgenţă şi pe loc şi-a sacrificat ciocul dând iama prin el cu aparatul de ras. Barba îşi făcuse datoria, barba trebuia să piară, îşi zisese el parafrazând pe bătrânul Wiliam în fraza cu maurul din Othello.

Dar ce te faci nene că acum preşedintele Joiannis este foc şi pară, e inflamat rău de tot fiindcă în virtutea bărbii puse de cei doi premieri a ieşit ca păduchele în frunte la televizor să laude iniţiativa de triplare a salariilor demnitarilor şi cu ocazia asta a arătat tuturor românilor că nu-i decât un guguştiuc amărât, condus de unii, minţit de alţii, tras în piept de toată lumea şi el se crede preşedinte doar fiindcă i se mai zice domnule preşedinte… Parcă-l şi aud cum mâine când apare pe sticlă îngălează iar vechile lui cuvinte devenite între timp fixaţie: „Ponta să-şi dea demisia!” apoi fuguţa mai dă un telefon la DNA să-l ajute în continuare la dărâmarea premierului.

Iar Băsescu preşedintele expirat, râde şi îl arată cu degetul la toată lumea. Zice tot într-o veselie: „hă-hă-hă, a căzut de papagal!”

Un gând despre „Barbă cioc, barbă deloc!

  1. Destul de hazliu și „La zi” cu roata morii din politica românească.

Comentariile sunt închise.